Privim toți cu amar cum în ultimele cicluri electorale, prezența la vot a scăzut dramatic. Oamenii sunt plictisiți, oamenii sunt sătui de clasa politică, de deciziile ei, de toate lucrurile care ne afectează zilnic și ne întunecă zilele și viitorul.

Problema este că acest absenteism de fapt nu a rezolvat nimic. Votanții au crezut că prin neprezentare vor trage un semnal de alarmă clasei politice, clasă care va înțelege, nu-i așa, acest semnal și se va reforma și remania, astfel încât să ajungă să mulțumească nevoile protestatarilor.

Din nefericire, clasa politică a înțeles exact ceea ce trebuia să înțeleagă. Că e nevoie să cumpere mult mai puține voturi. Pentru că alegerile sunt pe bază de procente, nu pe bază de numere. Și atunci li s-a redus practic numărul de găleți distribuite, numărul de kilograme de zahăr și făină oferite contra voturilor, orele de emisie cumpărate la televiziunile deservite lor și tot așa.

Rezultatul este extrem de vizibil în aceste zile. Avem cel mai corupt parlament din istoria postdecembristă, practic nu știu dacă există parlamentar care să nu fi făcut vreo vizită la DNA sau alt organ de cercetare penală a statului. Avem un președinte ales doar în spirit de frondă, pentru a nu ieși contracandidatul său. Avem televiziuni publice deținute de pușcăriași care își refac procesele în direct, spre manipularea eternă a credulilor. Avem parlamentari care condamnă în mod direct acțiunile justiției și își fac legi proprii, destinate să îi protejeze de mâna legii. Avem de toate.

De aceea ne-am gândit că e cazul să luăm atitudine în mod activ. Să încercăm să scoatem din letargie oamenii, să încercăm să le arătăm ce înseamnă votul lor, de ce votul lor este important, de ce votul lor poate schimba ceva cu adevărat. Să le arătăm că votul stă în numere și că avem nevoie să fim cât mai mulți daco dorim să schimbăm ceva.

Nu știm dacă o să reușim să scoatem toată România din letargie. Nu știm dacă o să reușim să ducem la vot cele câteva milioane de români de care avem nevoie. Dar și dacă un singur suflet îl vom influența să își facă datoria de a avea grijă de țara sa, vom fi mulțumiți.