Lipsa votului este o demonstrație de imaturitate, iresponsabilitate, miserupism și ratare a vieții

tudor-galos

Tudor Galoș
www.tudorgalos.ro

Votul este unul din examenele de maturitate ale vieții, de aceea el este opțional. Nu te poate obliga societatea să te maturizezi și să fii responsabil pentru acțiunile sau inacțiunile tale – poți rămâne tâmp toată viața dacă tu vrei asta. Dar dacă vrei să fii matur – votul este obligatoriu.

La vot mergem să ne alegem nu conducătorii, ci angajații. Mergem să ne alegem echipa ce va conduce țara căreia eu, noi, îi plătim taxe. Și taxele nu sunt mici – plătim CAS, CASS, impozit etc.

Pentru acești bani plătiți noi primim servicii din partea Statului – învățământ, sănătate, administrație publică etc. Modul în care ele funcționează este direct influențat de cei care operează aceste servicii iar aceștia sunt influențați de către cei care conduc aceste servicii – adică de cei pe care îi alegem să ne investească banii. Așa funcționează democrația.

Votul este un exercițiu de maturitate fiindcă presupune să te uiți cu atenție pe cel/ pe cei pe care îți vei pune ștampila. Să vezi ce CV are, ce experiență are, cum vorbește, cum argumentează, cât minte – chestii pe care le afli din interviuri, din articole, din reclame electorale. „Intervievezi” candidații și pui responsabil ștampila pe cei care îți reprezintă interesele.

Lipsa votului dincolo de o demonstrație de imaturitate, iresponsabilitate, miserupism și ratare a vieții (m-am săturat să aud „nu avem cu cine vota”, „de ce să mă duc”, „toți fură la fel” – asta este delăsare și lașitate) înseamnă tot un vot. Un vot pierdut pentru un candidat sau pentru candidați care ar fi putut face treabă sau (mai ales în România) un vot pentru un candidat lipsit de scrupule ce abia așteaptă să își însușească pe nedrept voturi.

Miza votului de la alegerile din toamna 2016 sunt uriașe. Contextul geopolitic al României face ca țara noastră să stea pe o muchie de cuțit atât din punct de vedere economic, cât chiar și din punct de vedere al independenței și suveranității sale. Modul în care în toamnă vă veți pune ștampilele va stabili viitorul, independența, suveranitatea și bunăstarea României.

Veniți la vot și votați responsabil!

Dă mai departe părerea lui Tudor Galoș!